ÇATED Aile Terapisi Seminerleri-7

Sevgili Meslektaşlar ve Öğrenciler,
Çift ve Aile Terapileri Derneği (ÇATED) olarak aile terapisinin bilinirliğini ve etkinliğini arttırmak üzere 2016 yılında başladığımız “Aile Terapisi Seminerleri”ne devam etmekteyiz. ÇATED-İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji YL Programı işbirliği ile düzenlenen eğitim programında her ay bir uzman çift ve aile terapisti, aile terapisi bağlamında farklı bir konuyu ele alıyor.
Bu kapsamda yapılması planlanan 7. Seminer Klinik Psikolog Emre Konuk’un katılımıyla, “Terapi Performansı-Terapist Hataları” başlığıyla gerçekleşecektir. Seminerin bilgileri aşağıdadır:
“Terapi Performansı-Terapist Hataları”
Araştırmalara göre %20 ile %57 oranında danışanlar ilk seanstan sonra terapiyi bırakıyor ve diğer %37 ile %45 oranı ise sadece iki seansa geliyor. Terapistler danışanların terapiye devam etmemesini genellikle danışanların direnç gösterdiğine yorarlar. Bu terapist ile danışan arasındaki ilişkiden çok, danışanın kendi içsel sürecine dayanan bir açıklamadır. Danışanların terapiyi bırakma oranını azaltmaya yardım etmek için yürütülmüş olan araştırmalar ve klinik deneyimlerimiz vardır. Pek çoğundan terapi kitaplarında kısaca bahsedilmiştir, pek çoğu da süpervizyonlarda tartışılmıştır. Ancak çok az kısmının güvenirliği bulunmuştur. Bazılarını uygulamak çok kolaydır: sadece telefon ile danışanı arayıp ilk randevuyu teyit etmek seansa gelmekten vazgeçmelerin %66’ya kadar azalmasına yardımcı olmaktadır. Bu tekniklerin ruh sağlığı alanındaki kişilerce bilinmesi ve uygulanması, terapi eğitimlerinde daha çok vurgulanmasını ve hatta daha çok süpervizyonu gerektirir. Tartışılabilecek konular; nasıl ittifak kurulur, vaka formülasyonu ve planlamanın önemi, çok erken ya da acemice müdahalelerin tehlikeleri, teknik üzerinde çok fazla durmak, teori ve teknik arasındaki bağ üzerinde durmamak, geçmişle uğraşıp durmak, seansı yönetmek, seans sırasında duyguları yönetmek, gizlilik ilkeleri ve daha fazlası. Bu seminer terapistlere ve geleceğin terapist adaylarına danışanların terapiyi bırakmasına neden olabilen sebepleri azaltmalarına ya da ortadan kaldırmalarına yardımcı olacak ipuçlarını, teknikleri, stratejileri ve müdahaleleri kazanmalarını ve klinik çalışmalarında iyi sonuçlar elde etmelerini sağlamak amacıyla tasarlanmıştır.
Tarih ve Saat: 22 Aralık Perşembe, 18:00
Katılım Koşulları: Psikoloji, PDR, Sosyal hizmet uzmanlığı, psikiyatri bölümü mezunları ve öğrencilerine açık bir seminerdir.
Dernek Katkı Payı: Uzman 60 TL, Öğrenci 20 TL, ÇATED üyelerine ve İstanbul Bilgi Üniversitesi mensuplarına ücretsizdir.
Kayıt: Kayıt yaptırmadan önce catedaileseminerleri@gmail.com mail adresine “İsim-Soyisim, Telefon Numarası, Meslek/Eğitim Durumu, İndirimli/Ücretsiz kotadan yararlanma Durumu” bilgilerinizle birlikte mail atmanız ve kontenjan bulunduğuna dair bilgi almanız gerekmektedir. Kontenjan olması durumunda, ekte bulunan Kayıt Formu’ndaki banka bilgilerine, “İSİM-SOYİSİM, TC KİMLİK NO ve SEMT-ŞEHİR” açıklaması ile kayıt ücretini yatırmanız, Kayıt Formu’nu dekontla beraber catedaileseminerleri@gmail.com adresine göndermeniz gerekmektedir.
Aynı zamanda aşağıda bulunan numaralardan bilgi alabilirsiniz.
Hamdi Özden 0545 242 92 38
Doğan Erdem 0541 579 38 95
Tuba Aydın Erol 0553 213 7565
Yer: İstanbul Bilgi Üniversitesi, Santral Kampüsü, E1-202 No’lu Salon (Kampüse ulaşım imkanları, servis saatleri için http://www.bilgi.edu.tr/tr/universite/ulasim/shuttle/?universite-ulasim-menuadresi kullanılabilir.)
Programa Dair Genel Önemli Notlar:
• Her seminer için ayrı duyuru yapılacaktır, katılımcıların her seminer için yeniden kayıt yaptırması gerekmektedir. Bazı seminerler herkese açık bazıları ise katılım koşulları gerektirmektedir, katılım koşulları her seminer için ayrı duyurulacaktır.
• Kayıt için önce mail atmak, gelen cevaba göre ödeme yapmak gerekmektedir.
• ÇATED üyeliği başvurusu için gerekli olan belgelerin seminere getirilmesi halinde, kayıt sırasında dernek üyeliği başvurusu alınabilecektir.
• Seminerlerin tamamlanmasının ardından, talep etmeniz halinde, derneğimiz tarafından katıldığınız seminerlerin isimlerini içeren yazılı belge verilebilecektir. Tüm seminerlere katılanlara katılım belgesi verilecektir.

“ÇATED Aile Terapisi Seminerleri” Programının Devamı:
• Terapi Performansı-Terapist Hataları – Emre Konuk, Klinik Psikolog, Çift ve Aile Terapisti
• Travma Çalışmalarında Aile Terapisi – Didem Doğan, Klinik Psikolog, Çift ve Aile Terapisti
• Ailelerle Bağımlılık Üzerine Çalışma – K. Naciye Ersözlü Çitil, Klinik Psikolog, Çift ve Aile Terapisti
• Çift ve Aile Terapisinde Etik: Sırlar ve Sınırlar – Gizem Erdem, Yard. Doç. Dr. Lisanslı Çift ve Aile Terapisti
• Ergenli Ailelerle Çalışmak – Yudum Akyıl, Yard. Doç. Dr. Çift ve Aile Terapisti