RUH SAĞLIĞI YASASI 3. ÇALIŞTAYI

11 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirilen Ruh Sağlığı Yasası 3. Çalıştayı’nda konuşmacıların konuştukları konular ve ifadelerine yer vermekteyiz:
Klinik Psikolog, Çift ve Aile Terapisti, ÇATED Başkan Yardımcısı Emre Konuk:Ruh Sağlığı Yasası’ nın yeni bir ruhla yapılmasına ihtiyaç olduğunu, hazırlanan mevcut yasa tasarısının ihtiyacı karşılamadığını belirtti. ‘’Çıkarılması planlanan Ruh Sağlığı Yasası’nda bizlerden yani bilir kişilerden destek alınması bu yasanın daha işlevsel ve içi dolu olmasını sağlar.’’ ‘’Hazırlanan yasa tasarısında ‘’Ruh sağlığı hizmeti sadece ekiple verilebilir, ekip olmadan bu hizmet verilemez anlamı vardır. Bu yanlıştır ve düzeltilmelidir.’’ ifadelerini kullandı.
TORSAD Başkanı Uzm. Dr. Gazi Alataş: “Yasanın yenilenmesi için hepimize görev düşüyor.” ‘’Yeni Ruh Sağlığı Yasasında engellilerin hakları gözetilmelidir.” ifadelerini kullandı.
Aile Danışmanı, ÇATED Mesleki Gelişme ve Meslekleşme Komitesi Eşbaşkanı Osman Kaya:”Toplumun ihtiyaçları göz önüne alınarak Ruh Sağlığı meslekleşme çalışmaları yapılmalıdır. “ “Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun yaptığı sınav ile aile terapistleri belirlenip akreditasyonlarını almalılar.” ifadelerini kullandı.
Dr. Öğretim Üyesi, ÇATED Medikal Aile Terapisi Alt Komitesi Başkanı Senem Zeytinoğlu: “Ruh Sağlığı Yasası; Çift ve Aile Terapistlerini ilgilendiren ve bu alanda çalışan kişilerin haklarını savunan maddeler de içermeli.” ifadesini kullandı.
Uzman Dr. Nuşin Sarımurat Baydemir “Psikoterapi alanındaki eğitimler ve kriterler ile psikoterapistlerin yetkileri’’ hakkında konuştu.
Çift ve Aile Terapisti, ÇATED Mesleki Gelişme ve Meslekleşme Komitesi Eşbaşkanı Sibel Erenel:‘’Kapsamlı, bilimselliğe dayanan, çağdaş ve toplum ruh sağlığı ihtiyacını karşılayacak bir yasa için meslek grupları ile ortak işbirliği yapılmalı.’’ ifadesini kullandı.
Psk. Danışman- Türk PDR Derneği Samsun Şubesi Başkanı Oğuz Özat:”Ruh Sağlığı İzleme ve Denetleme Kurulu üyeleri meslek adına kendini geliştirmiş ve donanımlı kişiler olmalı.” ifadesini kullandı.
Sosyal Hizmet Uzmanları YK üyesi Ahmet Cemil Ölçer, ‘’Ruh Sağlığı Yasası ve Sosyal Hizmetler’’ hakkında konuştu. Psk. Dan. Türk PDR Der. İstanbul Şubesi YK Üyesi- Koruyucu Hizmetler Yasemin Güneri: ‘’PDR çalışanları olarak amacımız, çocuklar üzerinde aldığımız birincil önlemlerde çocukların sağlıklı ruhsal gelişimlerini destekleyerek, sağlıklı ruhsal becerilerine ve insan ilişkilerine katkı sağlamaktır.’’ ifadesini kullandı.
Uzm. Psk. Danışman Gülnihal Kaçıra Çapacıoğlu: ‘’Okullarda oluşturulacak ruh sağlığı programları ile PDR çalışanları olası vakalar karşısında doğru yönlendirip öğrenciler ile daha sağlıklı ilişkiler kurması sağlanabilir.’’ ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Işıl Bulut:”Depresyon, anksiyete, aşırı kilolu olma veya aşırı zayıf olma, madde bağımlılığı, psikosomatik davranışlar sergileyen kişiler psikoterapiye ihtiyaç duymaktadır.” ifadesini kullandı.

RUH SAĞLIĞI YASASI 3. ÇALIŞTAYI